Ce este Canabisul, unde crește și la ce este folosit ?

Să începem cu începutul și anume cu o scurtă descriere a canabisului precum și a unei scurte istorii a acestuia.

Canabisul este o plantă fibroasă ce se găsește în natură sub trei forme principale (descoperite și clasificate în secolul 18-19) după cum urmează:
Sative-Indica-Ruderalis

- Canabis sativa - Cannabis C. Linnaeus - Carl Linnaeus 1753
- Canabis indica - Cannabis Indica Lam - Jean-Baptiste de Lamarck 1785
- Canabis ruderalis - D. E. Janischevsky 1929

Anul 2700 î.H. Primele însemnări despre folosul canabisului in cartea despre medicină a lui Sjen Nung, unul dintre părinții medicinei Chinezești

Anul 600 î.H. Tratatele de Medicină Indiană recomandă folosirea Canabisului ca medicament pentru diferite boli. Referințe apar în tratatele Ayurvedic (un fel de sistem medical în India antică) Sushruta Samhita.

Istoricul Grec Herodot în referințele la triburile de Sciți din spațiul Euro-Asiatic care făceau infuzii cu canabis. În lucrarea „Istorii” din 440 î.H. acesta ne spune că „Sciții, după cum ne este spus, iau cantități de semințe din această cânepă și, stând sub acoperișuri de pâslă, le aruncă pe pietre încinse; imediat iese fum, și elimină un abur intens care nu poate fi depășit de nici o sauă Greacă; Sciții, încântați, urlă de bucurie.”

Anul 1 Texte Cinezești antice recomandă folosirea Marijuanei pentru peste 100 boli

Grecii Clasici și Romanii foloseau Canabis, în timp ce în Orientul Mijlociu acesta era folosit în tot imperiul Islamic până în regiuni din Africa de Nord. În 1545 Canabisul a fost adus în emisfera vesică când Spaniolii l-au adus în Chile pentru a îl folosi ca fibră.

În America de Nord, Canabisul, sub forma cânepii, era cultivat pentru folosirea la funii, materiale pentru haine și hârtie începând cu secolul XVII.

Pentru o istorie mai completă accesați "Cronologia Canabisului"

Unde crește Canabisul ?

Plantele de Canabis cresc în mod natural în zone cu climă temperată și cu ploi adundente. Are nevoie de multă apă pentru a se dezvolta iar cele mai propice terenuri sunt cele afânate și cu multă umezeală. De obicei este plantată în lunile Martie și Mai în emisfera nordică și Septembrie - Noiembrie în emisfera sudică. Planta ajunge la maturitate în 3-4 luni și nu necesită măsuri de protecție sau fertilizatori.

În total sunt prezente 26 de varietăți de cânepă cu conținut scăzut de tetrahidrocannadinol (THC) certificate la nivelul UE. Aceste varietăți cu un conținut de fibră de 30-40% și sub 0,2% THC astfel că nu pot fi folosite la producerea de hașiș sau marijuana.

La ce folosește Canabisul ?


Canabis matur

În prezent cânepa este folosită în industria textilă și la fabricatul hârtiei.
Se observă o creștere a folosirii cânepii pentru fabricarea hârtiei în Europa și asta datorită faptului că s-au renunțat la interdicțiile de cultivare și exploatare.

Plantele din genul Cannabis sunt utilizate ca plante textile, în construcții, pentru mâncare, în scopuri medicinale, etc...

Produsele industriale de cânepă sunt realizate din soiuri de Cannabis selecționate pentru a produce o cantitate mare de fibre și un nivel minim de THC (Δ9- tetrahidrocannabinol), o substanță psihoactivă.

Canabis matur

Cânepa (Canabis Ruderalis) are cea mai mare capacitate de industrializare dintre toate plantele tehnice: nimic nu se aruncă, totul e valorificat, iar produsele obținute sunt folosite de la fabricarea banalei funii până în industria cosmetică sau auto. După cultivarea cu cânepă, terenul devine în anul urmator propice cultivării cerealelor deoarece cânepa ucide buruienile. De asemenea, cantitatea de îngrășământ chimic necesară unei producții bune este mult mai mică decat la alte culturi. Din semințe se produce bere, uleiul utilizat în industria vopselelor, în cosmetică, ulei comestibil sau margarină, partea lemnoasă, care rămâne după prelucrarea primară, poate fi folosită la realizarea hârtiei, a zahărului de lemn, a plăcilor prefabricate, chiar și a unui combustibil solid cu mare putere calorică, iar din frunze se fac medicamente și ceaiuri medicinale. Fibrele din cânepă pot înlocui fibra de sticlă în unele componente din industria auto.

Tricotajele din cânepă sunt naturale, ecologice și foarte călduroase.

Însă, unul din cele mai importante și din păcate interzise utilizări ale Canabisului este în domeniul medical, domeniu unde avem o istorie extraordinar de bogată începând cu China antică și continuând până în prezent.

Mâncare

Canabis matur Canabis matur Canabis matur

Semințele de cânepă pot fii mâncate crude, încolțite, pisate în mâncare, sub formă de lapte (similar cu laptele din soia) sau sub formă de suc, preparare de ceaiuri sau în patiserie. Aproximativ 30-35% din masa semințelor poate fi extrasă sub formă de ulei de cânepă care este foarte bogat în acizi grași. Frunzele proaspete pot fii consumate în salate.
Printre produsele din cânepă putem include: cereale, waffles înghețate, înghețată de cânepă, tofu de cânepă și unt.
Există companii care produc specialități precum făină de cânepă, semințe decojite, pudră de proteine cu cânepă, etc...

Nutriție

Semințele de cânepă sunt considerate o sursă bogată în proteine, putând asigura 73% din necesarul zilnic într-o cantitate de 100gr. Profilul aminoacizilor din semințele de cânepă este comparabil cu cele din lapte, carne, ouă și soia.

Fibră

Canabis matur
Fibra de cânepă a fost folosită la o scală largă de-a lungul istoriei, culminând cu introducerea în Lumea Nouă. Produse începând cu banala funie, materiale pentru haine și până la produse industriale au fost confecționate din fibre de cânepă.
Cânepa a fost folosită la confecționarea pânzelor pentru corăbii, canvase, cuvânt ce derivă din Cannabis. În zilele noastre mai există o mică industrie pentru confecționarea materialelor de cânepă care pot fi folosite în industria hainelor. Țesătura de cânepă 100% are aspectul și trăsăturile lenjeriei.

Material de construcții

Blocuri confecționate din cânepă și var sunt folosite ca materiale de izolație. Aceste "cărămizi" nu sunt la fel de rezistente precum betonul și nu pot fi folosite fără stâlpi de susținere (din beton, lemn sau oțel). Totuși durabilitatea fibrelor de cânepă au contribuit la folosirea lor în construcții astfel că printre exemple enumerăm:

    - 1986 - renovarea "Maison de la Turque" din Nogent-sur-Seine de către Charles Rasetti.
    - 2000 - în UK, firma "Modece Architects" a proiectat două locuințe de probă în Haverhill.
    - 2009 - în UK este terminată casa "The Renewable House" care este una dintre cele mai avansate
    tehnologic în materie de folosire a cânepii.
    - 2010 - în Asheville, North Carolina, USA, a fost construită prima casă din cânepă.

În UE există un sistem de testare pentru blocuri gata făcute din cânepă și var care să fie folosite în construcții, sistem condus de Universitatea din Bath. Panourile sunt făcute astfel încât să asigure o calitate superioară a construcțiilor, ridicarea rapidă, performanțe optime hidro-termale și să ajute la economii cu energia. Acest program are ca scop o standardizare a producției, asigurarea certificărilor, acoperirea de către asiguratori, etc...
Panourile de cânepă confecționate din material (gen rumeguș) și var au proprietăți de izolare atât termică cât și acustică.

Bijuterii

Bijuteriile din cânepă sunt confecționate prin împletirea ațelor de cânepă. Printre produse enumerăm brățări, lănțișoare, inele, ceasuri, etc... Anumite piese de bijuterii folosesc mărgele din lemn, sticlă, piatră sau oase.
Ațele de cânepă au grosimi și culori diferite.

Sfori de cânepă

Sfoara de cânepă a fost folosită din vremurile îndepărtate pe bărci și corăbii, însă trebuia întâi tratată (gudronare) deoarece sfoara de cânepă tinde să se rupă din cauza putrezirii, ca efect al menținerii apei înăuntru deși la suprafață scoate pare uscată. Sfoara de cânepă a fost scoasă din uz odată cu descoperirea Manilei, planta de abaca (din familia banalelor), care nu necesită gudronare.

Combustibil

Combustibilul din cânepă, biodiesel și pe bază de alcool, poate fi făcut din uleiul semințelor și al tulpinii sau prin fermentarea plantei. Biodieselul din cânepă mai poartă și denumirea de "hempolină".
Uleiul filtrat produs din semințe de cânepă poate fi folosit direct în motoarele diesel. Producția de biodiesel din cânepă este foarte redusă. În general biodieselul se face din cereale, nuci de cocos, semințe de palmier sau materii prime ieftine precum gunoi, plante moarte, apa murdară, deșeuri, etc...

Etichete:   despre canabis
Publicat 4 februarie 2016