Canabisul și pacienții bolnavi de Chron

Canabisul induce răspuns clinic pentru pacienții cu boala Chron: un studiu controlat

Autorii studiului - Naftali T1, Bar-Lev Schleider L, Dotan I, Lansky EP, Sklerovsky Benjaminov F, Konikoff FM.

Adresa autorilor - Department of Gastroenterology and Hepatology, Meir Medical Center and Sackler Faculty of Medicine, Tel Aviv University, Kfar Saba, Israel.

Publicat în - Clin Gastroenterol Hepatol. 2013 Oct;11(10):1276-1280.e1. doi: 10.1016/j.cgh.2013.04.034.

Textul original îl regăsiți pe PubMed

Obiectivele studiului - Despre planta Canabis Sativa au existat multe rapoarte referitoare la efectele asupra pacienților cu boli inflamatorii ale colonului dar nu au existat experimente clinice până în prezent. În urma studiului clinic am încercat să aflăm dacă Canabisul poate produce remisia pentru pacienți bolnavi de boala Chron

Metodologie - Au fost studiați 21 de pacienți ce sufereau de Boala lui Chron și aveau indicii de activitate (CDAI) peste 200 și care nu răspundeau tratamentelor cu steroizi, imunomodulatori sau agenți anti-tumorali. Pacienții au fost împărțiți aleator în două grupuri cărora le-au fost administrate de două ori pe zi timp de 8 săptămâni canabis sub forma de țigări cu conținut de 115mg de Δ9-tetrahydrocannabinol (THC) sau placebo sub forma de flori de canabis din care a fost extras THC-ul. Activitatea bolii a fost măsurată pe parcursul celor 8 săptămâni de tratament precum și pentru încă 2 săptămâni după terminarea acestuia.

Rezultatele studiului - Reminia completă (scorul CDAI mai mic de 150) a fost observată la 5 dintre cei 11 subiecți ai grupului căruia i-a fost administrat canabisul (45%) și la 1 din cei 10 pacienți din grupul care a primit placebo (10%). Un răspuns clinic a fost oservat la 10 din cei 11 pacienți din grupul care a primit canabis (scăderi de scor CDAI de peste 100) și în cazul a 4 pacienți din grupul cu placebo (40%). 3 pacienți din grupul care a primit canabis au scăpat de dependența de steroizi. Subiecții care au primit canabis au raportat o îmbunătățire a apetitului și a somnului, fără efecte secundare semnificative.

Concluziile studiului - Deși obiectivul primar al studiului nu a fost atins (inducerea remisiei), un tratament scurt de 8 săptămâni cu administrare de canabis bogat în THC a produs beneficii significante pentru 10 din cei 11 pacienți bolnavi de Chron comparativ cu grupul căruia i-au fost administrat placebo, fără efecte secundare. Sunt necesare studii ulterioare pe grupuri de pacienți mai mari precum și o metodă de administrare ce nu implică fumatul

Etichete:   THC și boala Chron
Publicat 4 iulie 2016