Canabisul in tratarea HIV/SIDA

Utilizarea intensă a canabisului este asociată cu nivele scăzute de plasmă între pacienții recenți îmbolnăviți HIV-1 RNA și care iau medicamente intravenoase.

Authorii studiului - Milloy MJ, Marshall B, Kerr T, Richardson L, Hogg R, Guillemi S, Montaner JS, Wood E.
Publicat în - Drug Alcohol Rev 2015;34(2):135-40.

Rezultatul principal - Consumul zilnic de canabis a fost cel puțin asociat cu nivele semnificativ scăzute ale plasmei la bolnavii de HIV.

Pentru tot textul în limba engleză apăsați aici Pub Med

Medicatie - Cannabis

Introducere și prezentare - Folosirea de canabis este normală printre pacienții bolnavi dw HIV sau SIDA. Deși există dovezi preclinice tot mai multe care explică efectele antivirale și reglare a sistemului imun al canabidoizilor, posibilele efecte asupra parametrilor bolii HIV asupra oamenilor sunt în cea mai mare măsură necunoscute. Astfel am căutat să investigăm posibilele efecte ale folosirii canabisului asupra nivelelor de plasmă HIV-1RNA (pVLs) printre utilizatorii recenți de droguri ilegale intravenoase.

Model și metodologie - Am folosit date din observările asupra două grupuri mari de oameni care folosesc droguri intravenoase. Utilizând modele liniare mutivariabile cu efecte diferite, am analizat relația dintre pVL și folosirea intensă de canabis printre participanții convertiți la tratamentele intravenoase.

Rezultate - Între Mai 1996 și Martie 2012, 88 de pacienți convertiți la intravenoase au fost incluși în acest studiu. Media pVL în primele 365 de zile a fost de 4,66ml. Conform modelului studiului, utilizarea zilnică de canabis a fost asociată cu 0,51ml mai puțin pVL cu o eroare de 0,170%

Discuții și concluzii - În concordanță cu recentele descoperiri ale studiilor in-vitro și in-vivo, inclusiv al unui studiu efectuat asupra primatelor infectate lentivrial, am observat o asociere puternică între folosirea canabisului și nivele scăzute ale pVL în urma mutării pe intravenoase a participanților utilizatori de droguri ilicite. Descoperirile noastre reprezintă baza investigaților viitoare ale efectelor antivirale și reglare a imunității ale canabisului printre pacienți bolovani de HIV/SIDA

Etichete:   canabisul în tratarea HIV
Publicat 3 martie 2016