Canabisul medicinal reduce dependența față de opioide

Mai jos detaliem un caz de prescriere de canabis medicinal pentru alienarea durerilor și pentru a influența renunțarea la medicamente opioide în urma unui transplant de ficat.

Autorii studiului - Meng H, Hanlon JG, Katznelson R, Ghanekar A, McGilvray I, Clarke H.
Publicat în jurnal - Can J Anaesth. 2015 Oct 27. [Epub înainte de a fi printat]
Rezultate principale - utilizarea canabisului a redus consumul de medicamente opioide
Indicații - dependență, retragere

Textul original în limba engleză îl găsiți aici Pub Med

Medicamentație - Canabis medicinal

Scopul acestui caz este de a descrie un pacient ce suferă de sindromul durerilor complexe înainte de operație, care a beneficiat de un transplant de ficat și care a avut succes în reducerea medicamentelor opioide în mod semnificativ după administrarea canabisului medicinal.

Descrierea pacientului

Un bărbat în vârstă de 57 de ani cu istoric de hepatită C și ciroză a beneficiat de transplant de ficat. Înainte de operație, îi era administrat medicamentul hydromorphone 2-8mg pe zi pentru dureri cronice abdominale. După operație i-au fost administrate intravenos analgezice controlabile de pacient prin care a primit hydromorphone 30mg pe zi.
Serviciul multidisciplinar de tranziție a durerilor a fost implicat în tratarea durerilor severe postoperationale în incinta spitalului și a continuat și după externarea pacientului.
A fost dificil renunțarea la opioide de către pacient și i-au fost prescrise medicamente din canabis pentru a reuși eliminarea dependenței de medicamente iar după șase saptamâni s-au constatat rezultate remarcabile. Până în luna a cincea a tratamentului, dependența de opioide a scăzut până la 6mg pe zi de hydromorphone iar pacientul se simțea excelent cu regimul său.

Concluzia testelor

Reducerea consumului de medicamente opioide a fost realizată cu success prin administrarea canabisului medicinal unui pacient cu dureri acute postoperatorii, suferind de sindromul durerilor cronice și cu medicamentație în doze mari de opioide. Beneficii secundare ale administrării canabisului medicinal constau în reducerea durerilor, reducerea efectelor secundare ale opioidelor și îmbunătățirea generală a pacientului. Acest lucru scoate în evidență potentialul canabisului medicinal ca tratament alternativ pentru reducerea dependenței bolnavilor de medicamente opioide.

Etichete:   beneficiile canabisului
Publicat 3 mai 2016