Canabisul și cancerul

Studiu deschis despre șabloanele de folosire a canabisului medicinal pentru pacienții bolnavi de cancer în Israel: experiențele unei singure instituții

Autorii studiului - Waissengrin B, Urban D, Leshem Y, Garty M, Wolf I.

Publicat în - J Pain Symptom Manage 2015;49(2):223-30.

Adresa autorilor - Institute of Oncology, Tel Aviv Sourasky Medical Center, Tel Aviv, Israel, Institute of Oncology, Chaim Sheba Medical Center, Ramat Gan, Israel și Sackler Faculty of Medicine, Tel Aviv University, Tel Aviv, Israel.

Textul original în limba engleză îl găsiți pe PubMed.

Rezultate majore - Folosirea canabisului este percepută ca având o eficacitate mare de către anumiți pacienți cu stadii avansate de cancer.

Contextul studiului - Folosirea plantei de Canabis (Cannabis Sativa L.) pentru tratamentul pacienților de cancer a fost legalizață în multiple jurisdicții incluzând Israelul. Cu toate aceastea nu sunt cunoscute foarte multe despre eficacitatea canabisului și șabloanele folosirii acestuia în cazul bolnavilor de cancer.

Obiectivele studiului - Analizarea tiparelor administrării canabisului în rândul pacienților israelieni adulți bolnavi de cancer precum și eficacitatea acestuia.

Metodologie - Eficacitatea și metodele de adminstrare au fost evaluate folosind formulare completate de personalul medical, istoricele medicale și chestionare detaliate completate de către pacienții aducți bolnavi de cancer din cadrul unei singure instituții medicale.

Rezultatele studiului - Din aproximatv 17.000 de pacienți, 279 (1,7%) au primit permis pentru consumarea canabisul de la Oncologist. Vârsta medie a pacienților a fost de 60 de ani (vârsta minimă 19 ani și maximă 93 ani), 160 au fost femei (57%) și 234 erau în metastază (84%). Din cei 151 pacienți care erau în viață după 6 luni (54%), 70 și-au reînnoit permisul pentru canabis medicinal (46%). Rata de reînnoire a fost mai mare în grupul pacienților tineri și cei cu metastază. Dintre cei 113 pacienți vii care au folosit canabisul pentru 1 lună, 69 au comletat chestionarul necesar studiului (61%). Îmbunătățiri au fost raportate în dureri, starea generală de sănătate, apetit, stări de greață acestea variind între 50% - 70%. Efectele secundare au fost minore și au constat în principal în stări de oboseală și amețeli.

Concluzia studiului - Folosirea canabisului este percepută ca având o eficacitate mare de anumiți pacienți bolnavi de cancer în stadii avansate iar administrarea acestuia poate fi organizată / controlată chiar de autoriățile locale. Sunt necesare studii ulterioare pentru a evalua eficacitatea canabisului ca parte a tratamentului pacienților bolnavi de cancer.

Etichete:   cancer
Publicat 2 septembrie 2016