Canabisul și durerile cronice

Experiența folosirii complementare a canabisului pentru dureri cronice nelegate de cancer. Rezulte obținute în urma unui studiu POINT referitor la „Durerea și medicamentele opioide în tratament”

Autorii studiului - Degenhardt L, Lintzeris N, Campbell G, Bruno R, Cohen M, Farrell M, Hall WD.
Publicat în - Drug Alcohol Depend 2015;147:144-50

Rezultat principal - pacienții cu dureri care au primit medicamente opioide au o experiență mai bună legată de managementul durerilor dacă utilizează și canabis

Pentru textul complet în limba engleză apăsați aici Pub Med

Medicație - Canabis

Baza studiului - Există dezbateri în creștere referitoare la folosirea canabisului pentru scopuri medicinale incluzând pentru tratamente ale durerilor cronice. Am investigat tipare corelate cu folosirea de canabis pe o comunitate mare de pacienți cărora le-au fost prescrise medicamente opioide pentru dureri cronice necancerigene.

Metodologie - Acest studiu POINT a inclus 1514 pacienți din Australia care aveau rețete eliberate pentru medicamente opioide pentru dureri cronice. Au fost colectate date referitoare la folosirea canabisului, ICD-10 (coduri medicale specifice utilizării canabisului și a altor opioide) precum și date referitoare la folosirea canabisului împotriva durerilor cronice. Am explorat asociațiile dintre diferite caracteristici precum date demografice, caracteristici ale durerii și alte caracteristici împreună cu folosirea canabisului.

Rezultate - Unul din șase (16%) dintre pacienți au folosit canabisul pentru tratarea durerilor, 6% l-au folosit în luna anterioară. 25% au relatat că ar folosi canabisul pentru tratarea durerilor dacă ar avea acces la acesta. Cei care au folosit canabisul împotriva durerilor erau în marea majoritate tineri, cu dureri mai acute care îi deranjau în mod vizibil, suportau durerea mai greu și au avut mai multe zile de concediu medical în anul precedent. Paciențiilor le-au fost eliberate rețete pentru medicamente opioide de mai mult timp, medicamentele aveau dozaj mai mare iar aceștia erau mai înclinați spre nerespectarea dozajului. Cei care foloseau canabisul împotriva durerilor au avut succes mai mare în controlarea durerilor și a severității acestora. Aproape jumătate (43%) dintre participanții la studiu au folosit canabisul în scopuri recreaționale și 12% dintre ei îndeplineau criterii pentru a fi diagnosticați conform codurilor ICD-10 (boli suferite în urma abuzului de canabis).

Concluzii - Utilizarea canabisului împotriva durerilor apare comună printre oamenii cu dureri cronice necancerigene iar utilizatorii raportează ameliorarea mai mare a durerii în combinație cu medicamente opioide decât în cazul folosirii doar a medicamentelor opioide.

Etichete:   dureri cronice
Publicat 3 martie 2016