Canabisul și scleroza multiplă

Studiu controlat asupra efectelor canabisului asupra pacienților cu scleroză multiplă: rezultatele MUSEC

Autorii studiului - Zajicek JP1, Hobart JC, Slade A, Barnes D, Mattison PG; MUSEC Research Group.

Publicat în - J Neurol Neurosurg Psychiatry. 2012 Nov;83(11):1125-32. doi: 10.1136/jnnp-2012-302468. Epub 2012 Jul 12.

Adresa autorilor - Clinical Neurology Research Group, Peninsula College of Medicine and Dentistry, University of Plymouth, Derriford, UK

Textul original în limba engleză îl regăsiți aici Pub Med

Obiectul studiului - Scleroza multiplă este asociată cu simptome cronice, incluzând întărirea mușchilor, spasme, dureri și insomnie. Acest raport prezintă concluziile studiului MUSEC (Multiple Sclerosis and Extract of Cannabis)

Metodologie - Pacienții din 22 de centre din UK, bolnavi e scleroză multiplă au fost supusi unor teste cu placebo sau extracte de canabis în funcție de centrul în care erau internați, posibilitatea de a merge și medicamentația ansispasmică la care erau supuși. Acest studiu a avut pentru 2 săptămâni o doză inițială de 5mg THC/CBD urcând treptat către 25mg THC/CBD. Studiul a durat în total 10 săptămâni. Rezultatul principal a fost crearea unei scale prin raportarea de către pacienți a efectelor medicamentației asupra durerilor de mușchi inițiale, spasmele și calitatea somnului.

Rezultatele studiului - În urma studiului, grupul de pacienți ce au primit extracte de canabis au raportat reduceri ale durerilor musculare de 2 ori mai mari decât ale grupului de pacienți care au primit placebo. Rezultate similare au fost observate și la intervalele de 4 respectiv 8 săptămâni în timpul efectuării studiului

Concluzia studiului - Studiul și-a atins scopul de a demonstra eficacitatea tratamentelor cu extracte de canabis în cazul durerilor musculare ale pacienților bolnavi de scleroză multiplă. Efectele secundare de care au suferit pacienții au fost consistente cu efectele secundare ale canabidoizilor. Nu au fost observate noi efecte secundare.

Etichete:   scleroza multiplă
Publicat 2 septembrie 2016