Canabisul și efectele asupra bolnavilor de fibromialgie

Utilizarea canabisului de către pacienții cu fibromialgie: efectele asupra eliminării simptomelor și îmbunătățirea calității vieții

Autorii studiului - Jimena Fiz, Marta Durán, Dolors Capellà, Jordi Carbonell, Magí Farré

Adresele autorilor

  • Human Pharmacology and Neurosciences Unit, Institut de Recerca Hospital del Mar – IMIM, Parc de Salut Mar, Barcelona, Spain;
  • Universitat Autònoma de Barcelona, Barcelona, Spain;
  • Fundació Institut Català de Farmacologia, Barcelona, Spain;
  • Rheumatology Unit, Parc Salut Mar, Barcelona, Spain;
  • University of Granada, Spain

Publicat în - Plos One Martie 2011

Articolul original în limba engleză îl regăsiți pe Pub Med

Obiectivul studiului - descrierea șabloanelor utilizării canabisului și beneficiile asociate cu aceasta, raportate de pacienții bolnavi de fibromialgie (FM) care au utilizat canabisul. Adițional, calitatea vieții bolnavilor de fibromialgie a fost comparată între cei care au utilizat canabisul și cei care nu au utilizat.

Metodologie - Informațiile referitoare la utilizarea canabisului au fost înregistrate într-un chestionar specific precum și beneficiile percepute pentru diferite simptome folosind o scală analoagă vizuală (VAS). Utilizatorii de canabis precum și cei care nu au folosit canabisul au completat chestionarul Impactul Fibromialgiei (FIQ), Indexul pentru calitatea somnului Pittsburgh (PSQI) precum și formularul pentru sănătate 36 (SF-36).

Rezultatele studiului - Au fost două grupe compuse din câte 28 de pacienți pentru acest studiu, o grupă care a utilizat canabisul și o grupă căreia nu i-a fost administrat. Componența demografică și variabilele clinice au fost similare în ambele grupuri. Utilizatorii de canabis au raportat moduri de utilizare diferite astfel: fumat 54%, inhalare orală 46%, mod combinat de administrare 43%. Frecvența utilizării canabisului a fost de asemenea diferită la pacienți. După 2 ore de la folosirea canabisului, scorurile VAS au demonstrat o reducere semnificativă statistic a durerilor și tensiunii musculare, creșterea gradului de relaxare și o creste a stării de somnolență și a stării de bine. Componenta stării mentale din formularul SF-36 a fost de asemenea crescută la utilizatorii de canabis. Nu au fost observate alte diferențe în celelalte domenii din formularul SF-36, FIQ și PSQI.

Concluziile studiului - utilizarea canabisului a fost asociată cu efectele benefice ale unor simptome ale Fibromialgiei. Sunt necesare studii mai aprofundate pentru a observa efectele canabidoizilor la pacienții bolnavi de fibromialgie precum și influența / implicarea sistemului canabidiozilor în patologia acestei boli.

Etichete:   fibromialgia
Publicat 1 iulie 2016