Tratarea durerilor cu ajutorul vaporilor de canabis

Studiu preliminar referitor la relațiile între concentrațiile de canabidoizi din sânge și efectul analgezic al vaporilor de canabis.

Autorii studiului - Wilsey BL, Deutsch R, Samara E, Marcotte TD, Barnes AJ, Huestis MA, Le D

Adresa autorilor - VA Northern California Health Care System, Mather, CA; Department of Physical Medicine and Rehabilitation, University of California, Sacramento, CA.; Department of Psychiatry, University of California, San Diego, La Jolla, CA.; PharmaPolaris International, Davis, CA.; Chemistry and Drug Metabolism, IRP, National Institute on Drug Abuse, Baltimore, MD.; Chemistry and Drug Metabolism, IRP, National Institute on Drug Abuse, Baltimore, MD; University of Maryland School of Medicine, Baltimore, MD, USA.

Publicat în - J Pain Res. 2016 Aug 31;9:587-98. doi: 10.2147/JPR.S113138. eCollection 2016.

Textul original în limba engleză îl găsiți pe PubMed.
Rezultatele studiului - s-a observat o legătură mare între concentrațiile de THC a canabisului administrat și reducerea durerilor

Metodologie - Studiu controlat, aleator pe 42 de pacienți cu dureri neuropate survenite în urma bolii și rănilor la coloana vertebrală. Au fost folosite în acest studiu concentrate cu 6,7%, 2,9% THC (delta-9-tetrahydrocannabinol) precum și placebo
Subiecților studiului le-au fost administrate de două ori substanțele la un interval de 4 ore. Au fost colectate probe de sânge pentru evaluarea farmacologică, și au fost adminstrate teste pentru evaluarea durerii imediat după cel de-al doilea tratament precum și la o distanță de 3 ore după. Datele farmacologice, deși limitate, au fost similare cu raportările anterioare din literatura de specialitate și anume creșteri dependente de dozajul administrat urmat de o dispariție rapidă a THC-ului.
Folosind metodologia comparativă s-au efectuat măsurători și evaluări ale relațiilor dintre concentrațiile de THC din medicamentație și modificările intensității durerilor. Modificările din concentrația de THC administrată precum și compomentul nonpsihotropic, 11-nor-9-carboxy-THC, au fost corelate cu modificările unor agenți evaluatori (de eg: mâncărime, arsuri, durere cronică).

Concluziile studiului - Au fost găsite îmbunătățiri / scăderi ale durerilor în corelție cu concentrația de THC din medicamente. Au fost create planuri pentru viitoare studii care să exploreze relația dintre concentrațiile plasmatice și răspunsul analgezic al diferiților canabidoizi. Un asemenea studiu ar putea contribui la identificarea unor mecanisme patopsihologice distincte și dezvoltarea unor tratamente benefice pentru durerile neuropatice, care sunt dificile de tratat în prezent.

Etichete:   durerile și canabisul
Publicat 3 noiembrie 2016