Efectele canabisului asupra epilepsiei la copii

Extracte de Canabis medicinale folosite în tratarea copiilor bolnavi de epilepsie. Părinții au raportat răspunsurile la administrarea orală a extractelor de canabis medicinal pentru tratarea epilepsie refractară.

Autorii studiului - Press CA, Knupp KG, Chapman KE
Publicat în - Journal, Volume, Issue Epilepsy Behav. 2015 Apr 2;45:49-52.
Addresa autorilor - Department of Pediatrics and Neurology, Children's Hospital Colorado, University of Colorado, Anschutz Medical Campus, CO, USA.

Pentru textul original în limba enlgeză accesați Pub Med

Principalele rezultate Aproape o treime dintre copiii suferind de diferite forme de epilepsie au avut o reducere mai mare de 50% a episoadelor de convulsii în urma folosirii extractelor de canabis medicinal

Obiectiv principal al studiului - Extracte de canabis medicinal (OCE) au fost folosite în tratamentul epilepsiei însă nu există studii care să demonstreze clar eficacitatea acestora. Rapoartele de la grupuri de doctori pediatri cu pacienți epileptici cărora le-au fost administrate OCE și au urmat tratamentul într-un centru separat. S-a urmărit identificarea eficacității canabisului asupra efectelor epilepsiei la copii.

Metodologie - Un tabel retrospectiv cu copiii și adolescenții cărora le-au fost administrate tratamente cu extracte de canabis pentru epilepsie.

Rezultate - 75 de pacienți au fost identificați dintre care 57% au raportat îmbunătățiri în controlarea convulsiilor și 33% au raportat o reducere cu 50% a convulsiilor. Dacă familia s-ar muta în Colorado pentru tratamente cu extracte de canabis, rata respondenților a fost de 47% față de 22% a copiilor care au fost deja în Colorado. Rata respondenților variază în funcție de natura epilepsiei: sindromul Dravet 23%, sindromul Doose 0%, sindromul Lennox-Gastaut 88,9%. Beneficiile adiționale au constat în: imbunătățirea comportamentului / vivacității 33%, imbunătățirea limbajului 10%, imbunătățirea funcțiilor locomotorii 10%.
Efecte adverse au apărut în 44% dintre pacienți incluzând creșterea convulsiilor 13% și somnolență / oboseală 12%. Evenimente rare de reacții adverse au inclus regresie, mișcări anormale, necesitatea intubării pacientului și chiar moartea.

Importanța studiului - Studiul referitor la extractele din canabis pentru folosirea la copii cu epilepsie demonstrează că anumite familii au raportat îmbunătățiri ale pacienților cu aceste tratamente. Totuși, au apărut o varietate de provocări și posibili factori confuzi în studiul extractelor medicale din canabis. Încurajăm necesitatea de studii de specialitate pentru evaluarea eficacități și siguranței extractelor din canabis pentru tratamentul epilepsiei la copii folosind numărători exacte ale convulsiilor, teste specializate neurocognitive cât și EEG.
Acest studiu prezintă dovezi din clasa III că extractele medicinale din canabis sunt tolerate de către copii și adolescenți bolnavi de epilepsie.

Etichete:   epilepsia
Publicat 3 martie 2016