Eficacitatea canabisului medicinal la pacienții cu scleroză multiplă

Eficacitatea și siguranța pe termen lung a canabisului medicinal în practica medicală. Studiu deschis referitor la folosirea Nabiximols (Sativex®) în tratarea pacienților bolnavi de scleroză multiplă severă

Autorii studiului - Flachenecker P, Henze T, Zettl UK.
Publicat în - Eur Neurol 2014;72(1-2):95-102.
Adresa autorilor - Neurological Rehabilitation Centre Quellenhof, Bad Wildbad, Germany.

Textul complet în engleză îl găsiți aici Pub Med

Rezultat principal - Cercetătorii au descoperit că "datele din viața reală" referitoare la tratamentul cu Nabiximols (Sativex®) confirmă eficacitatea, siguranța și toleranța față de acesta al organismului în cazul pacienților bolnavi de Scleroză Multiplă Severă (MSS)

Medicație - spray bazat pe canabis sintetic
Mod de administrare - pulverizare sub limbă

Scurt istoric - Nabiximols (Sativex®) este un spray oral bazat pe canabidoizi care servește ca medicament adițional pentru pacienții cu scleroză multiplă acută sau cronică (MSS) rezistentă la alte medicații. Obiectivul studiului a fost de a colecta date pe termen lung referitoare la rezultatele clinice, toleranță, calitatea vieții și satisfacția pacienților cu MSS în urma tratamentelor cu Nabiximols (Sativex®).

Metodologie - studiul a durat pe parcursul a 12 luni în cadrul programului MOVE2, în mai multe centre fără intervenții din partea observatorilor, pe teritoriul Germaniei. Formulare detaliate, chestionarii și instrumente de validare au fost folosite pentru verificarea datelor.

Rezultate - În total 52 de pacienți au fost incluși în analiză după 12 luni. Scorul brut al spasticității a scăzut de la 6,0+/-1,8 puncte la începutul programului MOVE2 la 4,8+/-1,9 puncte după doar o lună și a rămas la nivelul de 4,5+/-2,0 de-a lungul celor 12 luni de program.
La pacienții clasificați că "au răspuns inițial" rezultatele după prima lună de tratament au scăzut de la punctaj inițial 6,3+/-1,4 la 4,0+/-1,0 iar la sfârșitul programului punctajul a fost de 4,3+/-1,9.
Majoritatea pacienților (84%) nu au raporta efecte adverse ale tratamentului cu canabis medicinal.

Concluzia studiului - Datele reale confirmă faptul că tratamentul cu Sativex® este tolerat de organismul uman și creste eficacitatea tratamentelor pentru pacienții bolnavi de MSS cu rezistență la tratamentele tradiționale / clasice.

Etichete:   scleroza multiplă
Publicat 3 martie 2016