Canabisul și scleroza multiplă

Efectele canabinoizilor asupra reflexelor mioatice ale pacienților cu scleroză multiplă

Autorii studiului - Marinelli L, Mori L, Canneva S, Colombano F, Currŕ A, Fattapposta F, Bandini F, Capello E, Abbruzzese G, Trompetto C.

Adresa autorilor - Department of Neuroscience, Rehabilitation, Ophthalmology, Genetics, Maternal and Child Health, Institute of Neurology, University of Genova, Genova; Academic Neurology Unit, A. Fiorini Hospital, Terracina; Department of Medical-Surgical Sciences and Biotechnologies, Sapienza University of Rome, Polo Pontino; Neurology Unit, Policlinico Umberto I, Department of Neurology and Psychiatry, Sapienza University of Rome, Rome eDepartment of Neurology, San Paolo Hospital, Savona, Italy

Publicat în - Int Clin Psychopharmacol. 2016 Jul;31(4):232-9. doi: 10.1097/YIC.0000000000000126.

Rezultate principale - Canabisul reduce reflexele efectele întinderilor de mușchi ale pacienților cu scleroză multimplă

Textul original în limba engleză îl regăsiți pe PubMed

Obiectivul studiului - Obiectivul acestui studiu a fost de a studiași observa legăturile și eficacitatea spray-ului nazal cu THC::CBD (tetrahydrocannabinol-cannabidiol) asupra spasticității (tonus muscular crescut) întinderilor musculare ale pacienților cu scleroză multiplă.

Metodologie - Studiul a fost efectuat pe un eșantion de 57 de pacienți. A fost folosită o scală numerică pentru spasticitate, o scală modificată Ashworth iar reflexele intinderilor musculare au fost măsurate înaintea și în timpul tratamentului. O reducere semnificativă a amplitudinii intinderilor musculare a fost observată în ambele scale de măsurare precum și scorurile obținute în măsurători.

Rezultatele studiului - A fost descoperită o concordanță scăzută între cele trei măsurători (întinderea musculară, spasticitatea și scala Ashworth) cel mai probabil în corelație cu diferitele aspecte ale hipertoniei musculare observate. Pacienții care au inhalat mai mult spray au avut rezultate mai bune, scăderile întinderilor au fost mai consistente, dar la ceilalți pacienți care nu au inhalat măsurătorile nu au descoperit modificări consistente. Astfel este sugerat faptul că o doză mai mare poate aduce beneficii, dacă este tolerată de organism.

Concluziile studiului - Prezentul studiu confirmă eficacitatea canabinoizilor în reducerea spascticității musculare a pacienților cu scleroză multiplă, sugerând o senzitivitate și o speficitate mai crescută a întinderilor musculare, față de alte potențiale tratamente. Ca o parte a măsurării obiective și cantitative a spasticității, întinderile musculare sunt folositoare la măsurarea efectelor canabinoizilor asupra excitabilității coloanei vertebrale și ar putea avea un rol în viitoarele studii farmacologice.

Etichete:   scleroza multiplă
Publicat 3 noiembrie 2016