Administrarea THC-ului pacienților cu demență

Efectele tetrahydrocannadinol-ului (THC) asupra echilibrului și mersului la pacienții cu demență: Un studiu controlat, aleator și încrucișat.

Autorii studiului - Geke van den Elsen GA, Tobben L, Ahmed AI, Verkes RJ, Kramers C, Marijnissen RM, Olde Rikkert MG, van der Marck MA.

Publicat în- J Psychopharmacol. 2016 Sep 13. pii: 0269881116665357.

Adresa autorilor - Radboudumc Alzheimer Centre and Department of Geriatric Medicine, Nijmegen, The Netherlands

Textul original în limba engleză îl regăsiți pe PubMed

Rezultate principale - Nu au fost detectate diferențe ale numărului și tipului de efecte secundare după administrarea THC-ului

Medicație - 1,5mg de THC administrat de 2 ori pe zi unui număr de 18 pacienți ce sufereau de demență.

În prezent administrarea orală a THC-ului este studiată pentru potențiala eficacitate pe care o are asupra pacienților cu simptome neuropsihice legate de demență dar care poate duce la creșterea riscului de a cădea. Acest studiu a fost efectuat aleator, încrucișat si controlat petru a evalua efectele THC-ului asupra mobilității pacienților bolnavi de demență. 18 pacienți aleși din comunitate au primit două doze de 1,5mg de THC de două ori pe zi precum și placebo, timp de 3 zile iar a 4-a zi nu au primit nici un tratament. Echilibrul și mersul au fost măsurate utilizând măsurătorile SwayStar(TM) și GAITRite(TM) la două ore de la administrarea THC-ului, în două intervale consecutive în condițiile următoare: - Stând în picioare cu ochii deschiși (EO) și cu ochii închiși (EC); - Mergând cu o viteză comfortabilă cu sau fără alte activități cognitive.

Rezultatele studiului - THC-ul a crescut semnificativ legănarea pacienților în timpul EC dar nu și în timpul EO. În timpul mersului, THC-ul a crescut mărimea pasului și legănarea corpului. Nu au fost observate aceste efecte pe timpul mersului cu activități congnitive atașate. Nu au fost descoperite diferențe în numărulul și tipul efectelor secundare și nu au fost înregistrate căzături după administrarea THC-ului.

Concluziile studiului - Acest studiu a demonstrat că administrarea a 3mg de THC zilnic are un efect benign asupra mobilității și este tolerat cu succes de către pacienții cu demență.

Etichete:   demență THC și Alzheimer
Publicat 2 ianuarie 2017