THC și pacienții bolnavi de demență (Alzheimer)

Administrarea Dronabinolului ca tratament împotriva agitației și comportamenului agresiv al pacienților bonavi de demență cu simptome necognitive de comportament

Autorii studiului - Woodward MR, Harper DG, Stolyar A, Forester BP, Ellison JM.
Publicat în - Am J Geriatr Psychiatry 2014;22(4):415-9.

Adresa autorilor - McLean Hospital Geriatric Psychiatry Research Program, Harvard Medical School, Belmont, MA.

Rezultate principale

Tratamentul cu THC pe cale orală a fost asociat cu scăderi importante ale agitației precum și îmbunătățiri ale duratei somnului și a apetitului

Participanți - 40 de pacienți diagnosticați cu demență

Textul complet în limba engleză îl găsiți aici Pub Med

Medicație - Delta-9-THC

Obiectiv - Perturbările de comportament apar des la pacienții bolnavi de demență și astfel cresc și provocările întâlnite în tratarea acestora. Eficacitatea medicamentelor tradiționale este modestă în cel mai bun caz. Studiul a fost efectuat pentru a explora eficacitatea și siguranța Dronabinolului ca tratament ajutător pentru stările de agitație și agresivitate ale mai multor pacienți bolnavi de demență.

Metodologie - Folosind un sistem de observație retrospectiv, au fost studiați 40 de pacienți din cadrul secției de Neuropsihiatrie a spitalului McLean diagnosticați cu demență și tratați cu dronabinol pentru tulburările de comportament și apetit. Un grup de psihiatrii au consultat dosarele medicale ale pacienților pentru a îi încadra înainte de începerea tratamentului precum și la 7 zile de la începerea administrării dronabinolului folosind scala de agitație Pittsburgh (PSA), impresiile clinice globale (CGI) și gradul de funcționare (GAF). Datele referitoare la procentajele de măncare consumată la fiecare masă, durata somnului și efectele secundare au fost de asemenea colectate din dosarele pacienților.

Rezultate - Adăugarea Dronabinului la tratamentul pacienților a fost asociată cu o scădere semnificativă a tuturor indicatorilor din PSA. De asemenea au fost observate îmbunătățiri ale scorurilor CGI, duratei somnului precum și procentajul de mâncare consumată la fiecare masă pe perioada tratamentului. Au fost înregistrate 26 de efecte adverse pe parcursul adminstrării dronabinolului dar nici unul dintre acestea nu a avut ca efect oprirea tratamentului.

Concluzia - Acest raport reprezintă cel mai mare grup de studiu al pacienților cu demență tratați cu dronabinol și confirmă rapoartele precedente conform cărora dronabionul poate fi folosit cu succes în tratarea simptomelor neuropsihice ale demenței. Este nevoie de mai multe cercetări precum și studii controlate pentru a clarifica rolul dronabinolului în tratarea simptomelor comportamentale necognitive ale pacienților cu demență.

Etichete:   THC Alzheimer
Publicat 1 iunie 2016