Marijuana medicinală a fost legalizată în Australia

Marijuana medicinală a fost legalizată în Australia

În Ferbaurie 2016, parlamentul australian a adus amendamente la legislația privind drogurile și narcoticele.

„Este o zi istorică pentru Australia și pentru cei mulți avocați care au luptat de-a lungul timpului cu toate resursele pentru a schimba părerile privind produsele medicinale din canabis pentru ca pacienții să nu mai fie tratați precum niște criminali” a declarat Ministrul Sănătății Sussan ley.
„ Aceasta este piesa care lipsea din tratamentul pacienților care vor acea acces simplificat la produse locale din canabis de la ferme producătoare până la farmacii.”

Decizia vine la exact 1 an de când Daniel Haslam, în vârstă de 25 de ani și-a pierdut viața în urma cancerului de vezică. Haslam a folosit marijuana medicinală pentru a-și micșora durerile și greața provocată de tratamente înainte de a muri anul trecut în Februarie.
Mama sa, Lucy, a înființat un grup numit „United in Compassion” pentru a petiționa guvernul să legalizeze produsele medicale din marijuana.

Senatorul australian Richard Di Natale a adus povestea lui Dan în Parlament în ziua votării. „Este incredibil de bine că astăzi votăm o lege care reprezintă un pas către a face produsele medicinale din canabis accesibile oamenilor precum Dan”. Acesta a mai declarat că îi mulțumește lui Lucy pentru tot ceea ce a făcut. „Te rog să crezi că durerea familiei tale, durerea și suferințele nu au fost în zadar și aceasta este ceea ce Dan lasă în urma sa aici în Parlament.”

Senatorul a postat pe Facebook, pe pagina sa personală acest videoclip.
„Dan Haslam avea 20 de ani când a fost diagnosticat cu cancer de vezică. Avea toată viața înaintea sa. Dan a trecut prin iad. A petrecut ani îndurând chimioterapia care îi provoca grețuri, a pierdut kilograme și pofta de a mânca. Dan a dezvoltat ceea ce se numește ‘greață anticipatorie’. Atunci când doar gândul că începi chimioterapia îți provoacă greață. Era atât de bolnav, încât a pierdut foarte mult în greutate și părea că nu mai poate urma tratamentul cu cimioterapie.”

„Atunci, printr-o întâmplare fericită, familia lui Dan a descoperit marijuana medicinală și ca orice părinți disperați au făcut ceea ce era necesar iar efectele au fost extraordinare. Grețurile i-au dispărut și a reușit să-și îmbunătățească viața în ultimii ani. Astăzi se împlinește 1 an de la moartea lui Dan. Este incredibil că astăzi votăm legea aceasta care este un pas către a face produsele medicinale din canabis accesibile pentru oameni precum Dan.”

Alți pacienți din Australia au lăudat guvernul pentru pasul extraordinar făcut saptămâna trecută.

Narelle Reimer, declara că și-ar fi dorit să poată folosi marijuana medicinală când se lupta cu cancerul. „Ca un supraviețuitor al cancerului, aș fi folosit marijuana medicinală pentru a scăpa de dureri, sentimentele de tristețe, îngrijorare, insomnie, etc…” a scris pe Facebook. „În sfârșit avem parte de bun simț din partea guverunlui.”

Dr. Sanjay Gupta, corespondent pe probleme medicale al CNN delcara:
„Este timpul pentru o revoluție a marijuanei medicinale”

Deși canabisul poate fi crescut acum în mod legal în Australia, este încă neclar când produsele vor deveni disponibile pentru pacienți prin rețete. Regulamentele trebuiesc create și licențele pentru creșterea și producerea de preparate medicinale din canabis trebuiesc date înainte de a începe producția, confrom „United in Compassion”.

Ministrul Sănătății le-a reamintit oamenilor că aceste schimbări nu afectează marijuana cultivată pentru relaxare / recreativă care rămâne ilegală.

Sperăm ca această noutate să fie încă un pas care sa ajute și legalizarea acestor produse medicinale și în România, unde deși se zvonește că ar exista legislație, canabisul rămâne încă o plantă ilegală.

Etichete:   Australia
Publicat 2 martie 2016