Landon Riddle - tratament cu canabis medicinal

Are doar 3 ani, dar Landon Riddle este deja în centrul unei dispute referitoare la marijuana medicinală în statul Colorado.
Landon are leucemie acută limfocitară, un cancer al sângelui și al măduvei osoase. Este cel mai frecvent tip de cancer la copii.
Mama lui spune că starea copilului s-a îmbunătățit atât de mult în urma tratamentului cu marijuana medicinală încat chimioterapia nu mai este necesară. Dar, medicii de la Spitalul de Copii din Colorado, spune ea, nu sunt de acord.
Totul a început în septembrie 2012. Landon, care atunci avea 2 ani, locuia cu mama sa, Sierra Riddle, în St. George, Utah, când a dezvoltat o durere în gât și umflare a ganglionilor limfatici. Medicul de la camera de urgență le-a spus că este un virus și l-au trimis acasă.
Două zile mai târziu, s-au intors la spital, Landon având subțiorile umflate. "Ei au crezut că a fost fie un virus sau o infecție în ganglionii limfatici, așa că i-au dat antibiotice", spune Sierra Riddle.

Dar, în a cincea zi, mama lui a observat ca vintrele, precum și abdomenul și gâtul erau de asemenea umflate. Copilul avea probleme de respirație.

De data aceasta, ea a primit un diagnostic înfricoșător: cancer. Landon a fost transportat cu avionul la un spital pentru copii din orașul Salt Lake.

"Întreg pieptul său a fost plin de tumori canceroase, motiv pentru care nu mai putea respira", spune mama lui. “A început imediat ședințele de chimioterapie, dar medicul ne-a spus că, probabil, nu o să supraviețuiască’’.

Boala lui Landon a progresat rapid, medicii ajungând să-i dea o șansă de 8% de supraviețuire. În general, această formă de cancer este unul dintre cele mai curabile. Potrivit Societății Americane de Cancer, mai mult de 90% dintre copiii diagnosticați cu această boală ajung să supraviețuiască.
Chimioterapia este tratamentul standard, iar Riddle spune că medicii au stabilit un plan de tratament pentru Landon de patru ani. Primele două luni de chimioterapie au mers destul de bine, dar apoi Landon a devenit extrem de bolnav.
"Cele mai multe zile, nu putea să se ridice din pat", își amintește Riddle. "Doar zăcea în pat și vomita."
Riddle spune că a dezvoltat, de asemenea, neuropatie - un simptom de leziuni al nervilor, care poate determina slăbiciune, amorțeală și durere în picioare, fapt pentru care abia putea să meargă.
Cam în acea perioadă, un prieten a înființat o pagină de Facebook numita ‘’Speranta pentru Landon’’ și recomandările au început să apară, cele mai multe menționând canabisul ca tratament.
Deși, canabisul medicinal nu este legal în statul Utah, disperată pentru răspunsuri, Sierra Riddle și mama ei, Wendy Riddle, au început să caute informații.
Ei se gândeau să meargă în California sau Oregon. Apoi, cercetarea lor le-au dus la frații Stanley din Colorado. Cei șase frați sunt unii dintre cei mai mari cultivatori de canabis din acest stat și proprietarii de dispensare.
Compania lor produce aproximativ 230 kg de marijuana medicinală pe an. La acea vreme, o mare parte din ea avea un continut ridicat în THC (tetrahidrocanabinol), ingredientul psihoactiv, care ajută pacienții cu o serie de simptome, precum durere și greață.
Frații Stanleys se ocupau, de asemenea, cu creșterea unui produs destul de revoluționar: o încrucișare de plante, pentru a reduce conținutul de THC și a ajuta la creșterea unui alt compus găsit in canabis numit canabidiol sau CBD. Mulți cercetători cred ca CBD este unul dintre compușii marijuanei care are beneficii medicinale. Potrivit Institutului Național al Cancerului, acesta este considerat a avea efecte analgezice semnificative, anti-inflamatorii și anti-tumorale, fără efect psihoactiv.

Frații Stanleys se așteapta să producă peste 500 kg în acest an, cea mai mare parte a soiului fiind obținută prin încrucișare, potrivit lui Joel Stanley.
Riddle, fiind o fostă dependentă de heroină, se lupta cu ideea de a-i da lui Landon marijuana. „Îi spuneam mamei că trebuie să ne gândim serios la acest lucru.” Dar, fiului ei deja îi fuseseră prescrise medicamente precum OxyContin si morfină - care au efecte secundare semnificative.

Landon suferea de insuficiență la stomac, iar "OxyContin l-au facut atat de nefericit, încât a început să-și smulgă părul din cap.

În cele din urmă, ea a decis că nu mai avea nimic de pierdut și s-au mutat în Colorado. Au închiriat o cameră, și Landon a început tratamentul cu canabis medicinal - THC pentru durere și greață, dar, de asemenea, si CBD. Doza se baza pe greutatea lui Landon. El a luat mai întâi canabis sub formă de ulei și apoi pastile.

Odată ce a început să ia dozele de marijuana medicinală, „numărul globulelor albe și roșii ale lui Landon au crescut în mod surprinzător”, spune mama lui.
Șase luni mai târziu, încurajată de progresul lui Landon, ea a oprit tratamentele de chimioterapie complet.
„Odată ce am eliminat chimioterapia, am început să văd aceste rezultate uimitoare. Și nu mai este nevoie de transfuzii de sânge și transfuzii de trombocite", spune Riddle. „Cred că chimioterapia, în combinație cu canabisul medicinal au dus la remisia cancerului, iar acum canabisul îl va ține acolo.”
Dar, doctorul lui Landon, de la Spitalul de Copii din Colorado a fost șocat.
„Doctorul mi-a spus cu nici o incertitudine că, dacă am refuzat chimioterapia, ea nu ar avea de ales decât să mă raporteze autorităților corespunzătoare”, spune Riddle.
Așa că Riddle a găsit un avocat dispus să ia cazul ei.
„Nimeni nu vrea sa-l rănească pe Landon aici”, spune avocatul Warren Edson. „Este vorba despre a-l vindeca. Nu avem nici o problemă să vă asigurați că a fost monitorizat pe tot parcursul acestui proces. Și din nou, dacă există vreun indiciu că acest lucru îi face rău, nu îmi pot imagina ca Sierra va face altceva decât ceea ce este corect."
Spitalul pentru Copii din Colorado, într-o declarație, afirma că este angajamentul lor de a proteja bunăstarea pacienților. Spitalul spune că nu se poate discuta cazuri individuale, dar au furnizat informații de la Dr. Stephen Hunger, director al Spitalului pentru cancer și tulburări de sânge.
Hunger a remarcat faptul că, cancerul, rămâne principala cauza de deces în rândul copiilor americani; aproximativ 25% din cazurile de cancer sunt de leucemie acută limfocitară, rata de supraviețuire a copiilor cu leucemie tratate, conform studiilor de cercetare făcute de „Children’s Oncology Group”, este de peste 90%, obținută cu doi până la trei ani de chimioterapie și tratament.
Spitalul de Copii din Colorado este „unul dintre cele mai mari centre din tara care trateaza copiii cu leucemie acuta limfocitara”, spune în declarație.
Dr. Margaret Gedde, cea care i-a prescris lui Landon marijuana medicinală a declarat că „este plină de speranță și se simte încurajată că CBD-ul are efecte benefice pentru Landon dar trebuie să așteptăm să vedem cum se vor dezvolta lucrurile. Cred că în cazul cancerului, nu poți știi cu siguranță decât în timp.”

Etichete:   leucemia și canabisul
Publicat 3 mai 2016