Pacienții din Montana luptă pentru canabis medicinal

Pacienții bolnavi de cancer încearcă să convingă statul Montana să revizuiască legislația referitoare la canabisul medicinal

Ca răspuns la diagnosticul de cancer la sâni în stadiul 3, Katie Mazurek din Bozeman, Montana, USA, a demarat un contraatac ambițios care include alergări, articole publicate și chimioterapie.
Deși în urma tratamentului cu chimioterapie Katie se simte obosită și fără vlagă, a reușit să își exprime poziția în fața legislatorilor din Montana "mă aflu în lupta vieții mele, dați-vă din drumul meu".

Katie a declarat în fața invitaților pacienți și familiile acestora adunări la o întâlnire a organizației "Cancer Support Comunity" din Bozeman că în absența canabisului medicinal atât ea cât și ceilalți pacienți din Montana se află în fața unei alegeri pe care nu ar trebui să o facă și anume dureri sau grețuri.

Aceste declarații au apărut în urma deciziei Curții Supreme din Montana care a decis luna trecută să permită o lege ce restricționează accesul la marijuana medicinală prin limitarea numărului de furnizori ceea ce este echivalent cu a ți se spune să muști de o curea de piele de durere. "Nu sunt o persoană rea. Sunt o persoană bolnavă și mă doare că sunt persecutată pentru acest lucru".

"Sufăr de grețuri și dureri mari rezultate în urma medicației pentru măduvă și leucocite. Jumătate din timp stau în dormitor iar cealaltă jumătate mă simt sleită de puteri și de energia pe care o aveam odată".

În anul 2011 statul Montana din SUA au creat o serie de regulamente referitoare la folosirea marijuanei medicinale, printre care și măsurile cunoscute ca SB 423 ale senatorului Jeff Essmann ale cărei restricții vor duce la crearea unei piețe subterane pentru pacienți și producători. Legislația a fost totuși blocată în anul 2013 la Curtea Supremă până la luarea unei decizii definitive. Această decizie a fost luată pe 25 Feb 2016 și marea majoritate a restricțiilor au revenit. Asociația pentru Industria Canabisului din Montana a încercat să se opună și a cerut o nouă ședință în care să își expună motivația însă până în prezent Curtea nu s-a pronunțat.

În prezent sunt circa 13.000 pacienți înregistrați în statul Montana care beneficiau de marijuana medicinală prescrisă de doctori.

Jayde Wilmes este o altă pacientă bolnavă de cancer limfatic în stadiul 2 care blochează capacitatea organismului de a rezista infecțiilor. Chimioterapia nu a funcționat, iar după șase luni boala a revenit. "Pentru a putea să petrec timp cu familia și copilul meu trebuie să consum marijuana medicinală deoarece mă face să mă simt că sunt prezentă, îmi ridică nivelul de energie și îmi readuce pofta de mâncare. În urma medicației primite, efectiv pastile cu pumnul, te simți ca un zombi și nu poți face nimic împotriva acestei stări".

O altă mărturie a venit de la Dorothy Solyst, de 73 de ani, care este o supraviețuitoare a cancerului la sâni de 19 ani dar care a rămas cu arsuri în urma radiațiilor primite și pentru care marijuana medicinală este singurul medicament ce o ajută cu durerile. "Oamenii trebuie să cunoască și părțile bune, nu doar pe cele rele pe tru că marijuana chiar ajută oamenii iar eu sunt unul dintre ei. Nu știu de ce ne întoarcem în timp cu legislația ... când există atâția oameni sute chiar mii de oameni care pot beneficia de acest medicament" a declarat aceasta.

Asociația Industria Canabisului din Montana se luptă cu Statul Montana la Curtea Supremă de Justiție pentru modificarea restricțiilor survenite în urma reintrării în vigoare a legislației votate în 2011. Pentru mai multe detalii puteți accesa pagina lor de internet.

Etichete:   Montana
Publicat 3 aprilie 2016