Activitățile antihiperalgezice ale Endocanabinoiziilor

Activitățile antihiperalgezice ale Endocanabinoiziilor într-un model de șoareci a durerii neuropatice antiretrovirale induse.

Autorii studiului - Munawar N1, Oriowo MA2, Masocha W3.

Adresa autorilor - 1 Department of Pharmacology and Toxicology, Faculty of Medicine, Kuwait UniversitySafat, Kuwait; Department of Pharmacology and Therapeutics, Faculty of Pharmacy, Kuwait UniversitySafat, Kuwait. 2 Department of Pharmacology and Toxicology, Faculty of Medicine, Kuwait University Safat, Kuwait. 3 Department of Pharmacology and Therapeutics, Faculty of Pharmacy, Kuwait University Safat, Kuwait.

Publicat în - Front Pharmacol. 2017 Mar 20;8:136. doi: 10.3389/fphar.2017.00136. eCollection 2017.

Textul integral în limba engleză în găsiți pe Pub Med

Scurt istoric - Inhibitorii nucleozidici inversați transcriptați (NRTIs) sunt piatra de temelie a terapiei antiretrovirală pentru sindromul virusului imunodeficienței imunodeficienței dobândite (HIV/SIDA). Totuși, folosirea acestora este limitată uneori de dezvoltarea unei neuropatii senzoriale dureroase care nu răspunde bine la medicamentație. Canabisul fumat a fost raportat în studiile clinice că are eficacitate la alinarea durerilor neuropatiei senzoriale.

Obiectivele Studiului - Evaluarea modificării moleculelor endocanabinoizilor din sistemul imunitar

Metodologie - Șoareci BALB/c au fost tratați cu 25mg/kg de 2’, 3’ - dideoxycytidine (ddC, zalcitabine), un tip de NRTI, pentru a induce hiperalgezie termică. Expresia moleculelor sistemului endocannabinoid a fost evaluată în timp real prin reacțiile polimerazei în lanț la nivelul creierului, a măduvii spinării și pielea labelor la 6 zile de la adminstrarea ddC, punct la care șoarecii au dezvoltat hiperalgezie termică. Efectele endocanabinoiziilor, etanolamina N-arachidonoyl (AEA), glicerolul 2-arachidonoyl (2-AG), receptorul AM251 de tip 1 (CB1), receptorul AM630 de tip 2 (CB2) receptorul 55 cuplat proteic (GPR55) ML193 și CID 16020046 pentru hiperalgeziei termice induse prin ddC au fost evaluați folosind testul plăcii termice.

Rezultatele studiului - Tratamentele cu ddC au avut ca rezultat provocarea hiperalgeziei termică, a crescut transcriptele pentru sintetizarea enzimei Plcβ1, a scăzut nivelul Daglβ la nivelul labelor dar nu și nivelele de Napepld și Daglα comparativ cu grupul de șoareci din grupul VH.
Transcriptele pentru dezactivarea enzimelor Faah și Mgll au fost deregulate la nivelul creierului și al labelor dar nu și la nivelul măduvii la grupul de șoareci tratași cu ddC.
Hiperalgezisul AEA a fost opus de către AM251 și AM630, în timp ce activitatea 2-AG a fost opusă de AM251, ML193 și CID 16020046 dar nu de către AM630.

Concluziile studiului - Datele colectate arată că ddC provoacă hiperalgezie termică, care este asociată cu degerularea expresiilor mRNA care este depenentă de anumite molecule din sistemul endocanabinoid. Endocanabinoizii AEA și 2-AG au activităși antihiperalgezice dependente de activarea receptorilor canabinoizi și GPR55.
Astfel, receptorii canabinoizi și GPR55 pot fi folositori ca agenți terapeutici pentru managementul neuropatiei senzoriale indusă de NRTI.

Etichete:   endocanabinoizi
Publicat 1 septembrie 2017