Dronabinol-ul și durerile toracice

Dronabinolul crește pragul durerii la pacienții cu dureri toracice funcționale - un studiu pilot controlat, în orb

Autorii studiului - Malik Z, Bayman L, Valestin J, Rizivi-Toner A, Hashmi S, Schey R.

Adresa autorilor - Section of Gastroenterology, Temple University Hospital, Philadelphia, Pennsylvania, USA.

Publicat în - Dis Esophagus. 2016 Jan 29. doi: 10.1111/dote.12455
Rezultate principale - THC reduce intensitatea durerilor și odinofagiei (durere la înghițire în gură și esofag)

Metodologie - Studiul a durat 28 de zile și a fost desfășurat pe 13 pacienți cu dureri toracice. Acestora le-a fost administrat 5mg de THC de 2 ori pe zi

Textul original în limba engleză în regăsiți pe PubMed

Durerile de piept neasociate cu probleme cardiace sunt asociate cu o calitate proastă a vieții și costuri mari de întreținere. Majoritatea durerilor de piept non-cardiace sunt ori de boala refluxului gastroesofagian ori de tulburări de motilitate esofagiene, restul acestor dureri fiind considerate dureri de piept funcționale (FCP) datorită hipersensibilității centrale și periferice. Tratamentele curente au o rată de îmbunătățire de 40-50% pentru pacienți.
Receptorii canabidoizi 1(CB1) și 2 (CB2) modulează eliberarea de neurotransmițători. CB1 este localizat în epiteliul esofagian și reduce excitarea transmisiilor enterice și poate reduce sensibilitatea esofagiană.

Metodologie - Acest studiu a avut ca scop evaluarea efectelor asupra pragului durerilor, frecvenței acestora și intensitatea durerilor la pacienții cu FCP. Pacienții au primit dronabinol în cantitate de 5mg de 2 ori pe zi ori medicamente placebo timp de 28 de zile (4 sămptămâni). Durerile de piept, starea de sănătate generală precum și chestionarele referitoare la anxietate/depresie au fost măsurate la începutul studiului și la sfârșitul acestuia. Pacienții au fost de asemenea supuși unor măsurători ale umflării esofagului înainte de începerea tratamentului precum și în ultima zi de tratament.

Concluziile studiului - Dronabinol-ul a crescut rezistența la dureri semnificativ ți a redus intensitatea durerilor precum și a odinofagiei comparativ cu tratamentul cu placebo. Nu au fost observate efecte secundare semnificative. În acest studiu inovati dronabinol-ul a redus în mod semnificativ intensitatea și frecvența durerilor precum și a nivelului acestora. Sunt necesare studii pe eșantioane mai mari pentru a elabora concluziile acestui studiu.

Etichete:   durerile esofagiene Dronabinol
Publicat 2 ianuarie 2017