Efectele marijuanei medicinale asupra leziunilor cerebrale

Efectele marijuanei medicinale asupra pacienților cu leziuni cerebrale

Authorii studiului - Nguyen BM, Kim D, Bricker S, Bongard F, Neville A, Putnam B, Smith J, Plurad D.
Publicat în - Am Surg 2014; 80(10): 979-83.
Adresa autorilor - Harbor-UCLA Medical Center, Torrance, California, USA.

Textul original în limba engleză îl găsiți aici Pub Med

Rezultatele studiului - Administrarea de THC este asociată cu reducerea mortalității în rândul pacienților adulți ce au suferit leziuni cerebrale (Traumatic Brain Injury - TBI)

Medicație - Cannabis

Mod de administrare - Inhalare

Participanți la studiu - 446 pacienți cu leziuni cerebrale

Leziunile cerebrale (TBI) sunt asociate cu mortalitate și morbiditate ridicate. Există câteva studii care au demonstrat efectele de protecție a creierului pentru canabidoizi. Obiectivul acestui studiu a fost de a stabili legătura între prezența rezultatelor pozitive toxicologice pentru tetrahydrocannabinol (THC) și mortalitatea în cazurile de leziuni cerebrale. A fost efectuată o analiză retrospectivă a datelor medicale din registrul unei clinici pentru pacienții care au suferit leziuni cerebrale. Din această analiză au fost excluși pacienții în vârstă de sub 15 ani precum și pacienții care șanse inexistente de recuperare.

Grupul de pacienți tratați cu THC a fost comparat cu grupul de pacienți netratați cu THC și au fost luate în considerate severitatea rănilor, dispoziția pacienților, modul de rănire precum și mortalitatea.

Din toate cazurile existente, doar 446 de pacienți au putut fi incluși datorită tuturor criteriilor aplicate. Numărul de pacienți tratați cu THC a fost de 18,4% adică 82 persoane. Mortalitatea Per total a fost de 9.9% (44 de persoane); totuși, mortalitatea în grupul tratat cu THC a fost de 2,4% (2) mult mai mică decât mortalitatea grupului netratat cu THC care a fost de 11,5% (42). După ajustările necesare asociate cu regresia logistică, rezultatele grupului tratat cu THC a fost asociat independent cu supraviețuirea în urma leziunilor cerebrale în proporție de 95% cu eroare de 0,224%;

Concluzia este că administrarea de THC are legătură cu scăderea mortalității în cazul pacienților cu leziuni cerebrale

Etichete:   leziuni cerebrale
Publicat 3 martie 2016