Dronabinolul și stările de vomă la pacienții cu cancer terminal

Tratament cu Dronabinol pentru stările de greață și vomă în relație cu carcinomatoza peritoneală

Autorii studiului - Hernandez SL, Sheyner I, Stover KT, Stewart JT.

Adresa autorilor - University of South Florida College of Medicine, Tampa, FL, USA.

Publicat în - Am J Hosp Palliat Care 2015;32(1):5-7.

Textul original în limba engleză îl regăsiți pe PubMed

Rezultat principal - THC-ul poate fi foarte eficient în tratarea stărilor de greață și vomă în stadiile terminale ale cancerului.

Medicamentație - Delta-9-THC

Stările de greață și vomă sunt comune și de multe ori reprezintă simptome dezolante ale cancerului avansat atât în mediul spitalicesc cât și cabinetele paliative. Stările de greață și vomă în general răspund bine acțiunilor asupra cauzelor de bază (unde este posibilă aceasta) printr-o medicamentație antimetică bine aleasă, dar există un procentaj de până la 7% de pacienți care suferă de simptome refractare. Dronabinolul este studiat în mod intens în corelatție cu stările de vomă și greață provocate de chimioterapie dar există doar câteva cazuri de studii referitoare la studiile Dronabinoului nelegate de chimioterapie.

Concluziile studiului - Prezentul studiu este legat de un caz aparte al unui pacient bolnav de cancer ovarian cu carcinomatoza peritoneală în fază terminală cu stări de vomă și greață refractare cu care a răspuns foarte bine la administrarea Dronabinolului alături de medicamentația anterioară. Dronabinolul este de obicei tolerat ușor de organism și ar putea avea mai multe tipuri noi de acțiune antiemetică, astfel încât un studiu mai aprofundat este necesar.

Etichete:   Dronabinol
Publicat 2 ianuarie 2017